Merhaba, Nette kaynakları karıştırırken ilgimi çeken bir yazıyı burada yayımlamak istiyorum. Malum Maçka Akif Tunçel Meslek lisesindeyiz. Ben ve arkadaşlarım Lise 4 'de ancak bildiğim kadarıyla çoğu arkadaşım (bende dahil olmak üzre) üniversiteye geçişler hakkında pekte bilgimiz yok. Açıkcası bilgilendirilmiyoruzda..
İki yıllık tercihleri üç şekilde inceliyoruz
1. Meslek liseli; Kendi alanında sınavsız geçiş yapacak.
2. Meslek liseli değil; 2 yıllık tercih yapacak
3. Meslek liseli; Kendi alanının dışında tercih yapacak.
1. Meslek lisesi mezunu iseniz ve sınavsız geçiş yapacaksanız şu sistemi uygulayın.
Önce 2008 öss tercihler kılavuzunu alıp sayfa 160 da olan tablo 6C’yi inceleyin. Burada sınavsız geçiş yapabileceğinizi bölümler gösterilmektedir. Önce hangi bölümlere sınavsız geçiş yapabilirsiniz buna bakın. (Buradaki kırmızı renkte olan yazılar sizin mezun olduğunuz bölüm altında yer alan siyah yazılı liste ise sizin sınavsız geçiş yapabileceğin bölümlerdir.)
Daha sonra 2008 öss kılavuzunda 18. Sayfada 3A ss meslek yüksek okulu (önlisans) taban puanlarını bulun. Yerleştirilme önceliği yazan sütuna bakın. Bu sütunda 07,2,i,91 buna benzer yazılar vardır. Bu yazıların anlamı şudur;
1. Mezun olunan yıl
2. Okulun türü. (1=enstitü, 2= meslek lisesi, 3= Teknik lise ve anadaolu meslek lisesi, 4= Anadolu teknik lisesi.
3. Meteb içi metep dışı
4. Öğrencinin doğum yılı.
Sınavsız geçişlerde öncelik sırası şu şekilde işler. Mezun yılı, Okul türü(4,3,2,1) , Meteb bölgesi, Orta öğretim başarı puanı en sonda da doğum tarihi.
**************************************
2. Meslek lisesi mezun olmayan öğrencilerin 2 yıllık tercihleri şöyle yapılır.
Meslek lisesi mezun olmayan öğrenciler söz-1, ea-1 ve say-1 puanlarının 0,3 dilimlerinde olan puanlarına göre tercih yapabilecekler. (hangi alanları seçerseniz seçin bu farketmez)
Şimdi buralardan hangilerine girebileceğinizi şu şekilde belirleyebilirsiniz. 2008 öss kılavuzundan (sayfa 18) En küçük puan sütununa bakın. Orda orta öğretim başarı puanı yazan bölümler (100 ve daha aşağı) geçen yıl meslek lisesiöğrencisi ile dolmuş düz lise veya alan dışından meslek lisesi almamış demektir. Buralara düz lisesinin yerleşmesi biraz daha zordur (kesinlikle yerleşemessizniz demiyorum)
Ama öss puanı olan yerlere bakın burada kendi puanınızda 10 veya 15 puan yukarınızdan yazmaya başlayın.
*******************************************
3. Meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarının dışında 2 yıllık bölüm yazmak isteyenler.
Şimdi buralardan hangilerine girebileceğinizi şu şekilde belirleyebilirsiniz. 2009 öss kılavuzundan (sayfa 18 ) En küçük puan sütununa bakın. Orda orta öğretim başarı puanı yazan bölümler (100 ve daha aşağı) geçen yıl meslek lisesiöğrencisi ile dolmuş düz lise veya alan dışından meslek lisesi almamış demektir. Buralara alandışından yerleşmesi biraz daha zordur (kesinlikle yerleşemessizniz demiyorum)
Ama öss puanı olan yerlere bakın burada kendi puanınızda 10 veya 15 puan yukarınızdan yazmaya başlayın.
ben 140 puan aldım iki yılanası derçih yapacam
ben össden 0 geçtim hazırlanmadım hiç 2 yıllaga gidecem diye şimdi bi taban puan filan diyorlar 2 yıllık geçiş hakkından yararlana bilirmiyim
meslek liseliyim en iyisi 2 yıllık direk geçiş ..
2 yılık üniversiteyi tercih edebilmek için lys ye girmek grekiyo mu gerekmiyosa tercihler nasıl ve nerden yapılacak?bu arada ben meslek lisesi mezunuyum.